top of page
  • Forfatters billedeBob Zauner

Hvad gør mennesker lykkelige?

Ny forskning har haft fokus på hvordan mennesker kan arbejde hen imod et lykkeligere liv.




Martin Seligman og hans kolleger ved University of Pennsylvania baserer positiv psykologi på mange års forskning omkring hvad der gør mennesker lykkelige. De har konkluderet at lykke er en indre oplevelse baseret på at man er sand overfor ens ægte eller autentiske selv. Når mennesker er i stand til at fungere godt i samfundet ved at gøre brug af deres bedste evner (de kalder disse evner for vores ”signaturstyrker”), så har de muligheden for at opnå autentisk lykke og glæde. De har identificeret fireogtyve signaturstyrker fundet i kulturer fra hele verden. Første skridt er at identificere dine egne personlige styrker. Dernæst kan du udforske veje til at indarbejde disse styrker i dit liv så dine bedste evner kan komme til udtryk i dit daglige liv ligemeget hvad du laver. Når du kan være sand overfor det bedste i dig selv, kan du opnå et autentisk lykkeligt liv.

De fireogtyve signaturstyrker identificeret i den positive psykologis tilgang følger her. Find de to eller tre der passer bedst på dig. For at arbejde hen imod autentisk lykke, prøv at undersøg hvordan du kan indarbejde disse styrker i dine daglige livsoplevelser.

1. Nysgerrighed / interesse i omverden. Nysgerrighed betyder at være åben overfor oplevelser og fleksibilitet i at håndtere ideer der ikke passer ind i dine forudindtagede overbevisninger om verden. Nysgerrige mennesker er ikke bare gode til at tolerere tvetydighed, de leder efter den og er tiltrukket af den. Nysgerrighed indebærer aktiv inddragelse i læring omkring ny information, ikke bare en passiv interesse i nye ting, og det er det modsatte af at kede sig.

2. Elsker at lære. Denne styrke indebærer stor glæde ved at lære nye ting, og at du søger efter ting at lære overalt – igennem læsning, kurser, museumsbesøg. Du elsker at lære selvom der ikke er nogen ydre belønning for det.

3. Dømmekraft / kritisk tænkning / åbent sind. Dette træk indebærer at tænke ting igennem baseret på solide beviser. Du undersøger alle sider af et problem før du kommer til en konklusion, og du evner at skifte mening i lys af nye informationer. Det modsatte af denne styrke er kun at udvælge information der passer med det du allerede tror.

4. Genialitet / originalitet / praktisk intelligens / knowhow. Dette talent indebærer evnen til at opdage innovative måder at opnå dine mål på, så længe de er hensigtsmæssige. Det

betyder at finde nye og kreative veje til at opnå det du gerne vil have, og ikke tage de konventionelle ruter for at komme derhen.

5. Social, personlig og følelsesmæssig intelligens. Mennesker med social intelligens er dem der evner at læse andre menneskers humør, behov og motiver og reagerer hensigtsmæssigt overfor andre. Det handler ikke kun om at være introspektiv – det indebærer også at man er i stand til at igangsætte adfærd der kræver sociale færdigheder. Personlig intelligens er at kunne mærke sine egne følelser. Du evner at sætte dig selv i situationer hvor dine bedste sider kan udfolde sig, såsom et job hvor du gør det du gør bedst.

6. Perspektiv. Denne styrke er meget lig visdom. Den indebærer at andre trækker på din erfaring for at hjælpe sig selv med at løse problemer og perspektivere. Det betyder at du har en måde at definere verden på der giver mening for dig og andre mennesker.

7. Værd og tapperhed. Dette træk har at gøre med at være modig nok til at imødekomme svære situationer eller holde fast på dine overbevisninger under modstand eller udfordring. Det er ikke bare frækhed eller dumdristighed. Det har at gøre med evnen til at imødegå fare, på trods af frygt, uden tab af værdighed.

8. Vedholdenhed / produktivitet / flid. Vedholdenhed er at være i stand til at færdiggøre det du starter op med positiv indstilling. Du gør det du siger du gør. Det har ikke noget at gøre med at være besat af at forfølge uopnåelige mål eller perfektionisme. Snarere indebærer det fleksibilitet og en realistisk tilgang til at færdiggøre projekter.

9. Integritet / ægthed / ærlighed. Du lever dit liv med oprigtighed og autentiskhed. Du er nede på jorden og lader andre se dit sande ansigt. Det indebærer mere end blot at sige sandheden. Det betyder at du viser verden hvem du virkelig er uden at lade som om.

10. Venlighed og gavmildhed. Denne styrke indebærer at gøre gode gerninger overfor andre, at tage deres interesser lige så alvorlig som dine egne og anerkende andre menneskers værd. Empati og sympati er beslægtede med dette træk.

11. At elske og lade andre elske dig. Dette træk indebærer evnen til at danne tætte og intime forhold med andre mennesker, og at vælge mennesker der føler det på samme måde overfor dig. Mens nogen mennesker kan udvise kærlighed til andre, indebærer dette træk også evnen til at lade andre genelske dig.

12. Statsborgerskab / pligt / teamwork / loyalitet. Du er et loyalt, trofast medlem af grupper og man kan altid regne med at du gør din del. Du evner at stille gruppens interesser før dine egne, og at respektere gruppens autoritet.

13. Retfærdighed og lighed. Dette træk indebærer evnen til at behandle mennesker lige og fair uanset dine egne personlige partiskheder. Det indebærer at du evner at give alle en fair chance og at du retter dig efter moralske principper.

14. Lederskab. En god leder organiserer folks aktiviteter effektivt, og får gruppens arbejde gjort samtidig med at de gode relationer mellem gruppens medlemmer opretholdes. Denne person opretholder en human tilgang i forholdet til gruppens medlemmer, såvel som i koordineringen af aktiviteter mellem grupper.

15. Selvkontrol. Dette karaktertræk indebærer evnen til at tilbageholde dine impulser og behov når dette viser sig hensigtsmæssigt. Det indebærer ekspertise i at regulere dine følelser når noget går dårligt, såvel som at opretholde en positiv indstilling når du er stillet i svære situationer.

16. Forsigtighed / diskretion / tilbageholdenhed. Denne styrke indebærer en evne til at være omhyggelig. Du undgår at sige ting du måske kommer til at fortryde senere. Du er mere opmærksom på langtidsmål og deres konsekvenser end at bruge tid på kortvarige opture.

17. Ydmyghed og beskedenhed. Ydmyge mennesker tiltrækker sig ikke opmærksomhed, og de lader det de har opnået tale for sig selv. Du definerer dig ikke som noget ud over det sædvanlige, idet du indser at dit livs sejre og nederlag ingen betydning har i livets store sammenhæng. Du er uhøjtidelig og andre anerkender, og beundrer, dig for denne kvalitet.

18. Værdsættelse af skønhed og kvalitet. Du opløftes af skønhed, kvalitet, og dygtighed i alle sammenhænge. Du er i stand til at værdsætte livets vidunder og storslåethed overalt omkring dig – i naturen, kunst, videnskab, og små hverdagsagtige ting.

19. Taknemmelighed. Du er opmærksom på det gode i verden og du tager ikke disse ting for givet. Du værdsætter det gode i mennesker og det de har opnået, såvel som i naturen. Du tager dig tid til at være taknemmelig for det du har, og dette afspejler sig i dine handlinger.

20. Håb / optimisme / fremadrettethed. Du har et målrettet liv baseret på din forventning om at du vil opnå det bedste for dig selv i fremtiden. Din optimisme hjælper dig med at styre planlægning og gennemførelse af dine mål.

21. Åndelighed / fornemmelse af mening / tro / religiøsitet. Du har stor tiltro til din forbindelse til noget større end dig selv. Du søger efter din plads i universet, og disse overbevisninger former dine handlinger og tjener som en kilde der trøster dig. Du føler at dit liv har et formål og mening.

22. Tilgivelse og barmhjertighed. Denne styrke indebærer din evne til at tilgive dem der har gjort dig fortræd. Du ledes af barmhjertighed i stedet for hævn, og du giver altid folk en chance til. Din måde at behandle andre på er at være venlig og gavmild i stedet for at undgå nogen og udvise gengældelse.

23. Legelyst og humor. Du nyder at grine og foranledige til opmuntring og morsomheder. Du evner at blande arbejde med leg, og du, og andre, værdsætter din evne til at løfte andre fra alvor til humor.

24. Livslyst / passion / entusiasme. Du er sand overfor din ånd. Du tilgår livet med passion og energi og du kan kaste dig selv ind i aktiviteter med entusiasme. Du føler dig inspireret af simpelthen at leve livet fuldt ud.

Er du den lykkeligste udgave af dig selv?

Hvis ikke, så er vi klar til at hjælpe dig. Få en gratis konsultation for at afklare hvordan en coach kan gøre en forskel for dig.

Oversat af Bob Zauner. Kildetekst: http://www.drquintal.com/what-makes-people-happy/

142 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page