top of page
  • Forfatters billedeBob Zauner

Fordrejede tanker - og hvordan vi kommer tilbage til virkeligheden.

Et af de bedste værktøjer vi har til at leve et sundt liv, er vores evne til at tænke.


Vores verden består af mange begivenheder der sker hele tiden. Nogle er positive, og nogle er negative, og de fleste er neutrale. Vi fortolker disse begivenheder løbende ved at tænke over dem. Denne proces kaldes vores indre dialog. Vi tænker hele tiden på nutidige og tidligere begivenheder, og nogle gange om ting der vil ske i fremtiden. Og her er det vigtige punkt - disse tanker er nødt til at være sande. Vi har brug at verificere virkeligheden for at kunne leve effektivt.

Vores humør eller følelser skabes af de tanker vi har og ikke af selve begivenhederne. Vi tænker på begivenhederne og tillægger dem betydning inden vi mærker følelserne de sætter i gang. Folk har forskellige måder at fortolke den samme begivenhed på. Når vi tillægger en begivenhed en betydning, kan vi mærke vores følelsesmæssige reaktion. Med andre ord, så påvirker vores tanker hvordan vi har det.

Hvis en begivenhed for os betyder noget negativt, føler vi os måske deprimerede. Hvis den betyder noget positivt, føler vi os næsten hele tiden i godt humør. Hvis den betyder noget truende for os, går vi måske rundt og er vrede meget af tiden. Hvis vi ser verden som et sted fyldt med stress, oplever vi måske angst og frygt som konsekvens. Nogen gange tildeler vi vores egne handlinger en negativ betydning, dvs. vi bedømmer os selv på en negativ måde. Dette kan komme af at vi har lavt selvværd, og denne "jeg er ikke god nok"-kerneopfattelse bliver derfor afspejlet i vores humør på en række negative måder.

Vores følelsesmæssige sundhed afhænger af vores evne til at bedømme hvad der sker i verden omkring os på en god og virkelighedsnær måde.

Nogle gange er begivenheder positive. Så må vi fortolke dem positivt og have en passende følelsesmæssig reaktion i situationen (det vil sige lykke). Andre gange er begivenhederne negative, og vi burde have evnen til at tillægge disse begivenheder en virkelighedsnær betydning, så vi kan tage de rette handlinger for at håndtere problemet på en virkelighedsnær måde.

De fleste af os fordrejer vores tanker til en vis grad. Vi har alle unikke liv med forskellige oplevelser, forskellige forældre, forskellige venner, forskellige problemer at arbejde igennem - så vi har gennem hele vores liv vænnet os til vores egne måder at fortolke verden på. Vores fortolkninger er ikke altid baseret på virkeligheden og er ofte farvet af vores unikke behov. Vi udvikler vores egne grundlæggende overbevisninger om hvordan verden fungerer, og når forskellige situationer dukker op, får disse overbevisninger os til at tænke per automatik (indøvet måde at tænke på i forskellige situationer, hvilket afspejler vores underliggende overbevisninger om verden). Nogle gange fordrejes disse automatiske tanker. Det er vigtigt at undersøge vores kognitive fordrejninger, så vi træffer de rigtige beslutninger i livet og øger vores chance for at opleve et godt humør. En yderst effektiv måde at håndtere depression på er at arbejde med en trænet terapeut eller coach for at kigge nærmere på disse fordrejninger.


Oversat af Bob Zauner. Kildetekst: http://www.drquintal.com/category/blog/


41 visninger0 kommentarer
bottom of page